Verslag aan kiezer

Verslag aan de kiezer over 2016

verslag

Wat heeft GB vorig jaar gedaan?

Ieder jaar doet de fractie van GemeenteBelangen verslag aan de kiezers. Hieronder vindt u het verslag over het derde jaar in de periode 2014-2018.

 


Burgers

Na tientareferendum3llen jaren inzet van GB voor burgerparticipatie kwam het college in mei eindelijk met een nota om burgers voortaan ook te betrekken bij de uitvoering van bestaand beleid en niet alleen bij de vorming van nieuw beleid.

gerelateerde artikelen:
GB verhindert behoudzucht
GB stemt voor invoeren van referendum

 

Verkeer
De aansluiting van de Westerbaan aan de Julianalaan/Boslaan is een oplossing waar GB al jaren voor pleit en die nu eindelijk ook door het college omarmd werd. GemeenteBelangen werkte samen met omwonenden aan een veiliger inrichting van de Voorhouterweg en de Spinozalaan. De gemeente gaat ook eindelijk de Rijnstraat inrichten als 30 kilometer-weg, maar dit duurt voor GB eigenlijk nog te lang. In het tweede kwartaal van 2017 zal het burgerparticipatie traject worden gestart om de bewoners om input te vragen maar uitvoering volgt pas in 2018. Wij zullen dit proces blijven volgen en aansturen. 

N206 planGB RotatedGB presenteerde in februari haar initiatiefplan voor de verdieping van de N206 in combinatie met alternatieve plannen voor de provinciale plannen voor R-net. Daarvoor hebben we overleg gehad met onze achterban en Smart Village. Dit plan is als initiatief plan ingediend in de raad, maar het college wil er eerst nog commentaar op geven.

 

 

gerelateerde artikelen:
Westerbaan permanent aansluiten op Boslaan/Julianalaan, weer een goed idee van GB
GB blij met ‘knip’ in rotonde op Noordwijkerweg
GB wil een dodo voor N206 Denktank
GB over toekomst N206 en HOV

 

Zorg
De fractie vroeg het college de WMO regels te verzachten voor personen met gevorderde dementie. Die mogen nu in bepaalde gevallen langer thuis blijven wonen al kost dat de gemeente extra geld. De fractie herinnerde het college ook aan haar plicht bijstand aanvragers te attenderen op hun recht op privacy, waar zij liever een individuele in plaats van groepsvoorlichting willen krijgen.

gerelateerde artikelen:
GB: gemeente onzorgzaam bij gevorderde dementie
Gemeente weer zorgzaam bij gevorderde dementie privacy voor aanvragers van bijstand

 

Groen
Na vragen van GB ging de gemeente meedoen met Operatie Steenbreek, een burgerinitiatief dat bewoners aanzet hun tuintjes te vergroenen in plaats van te verstenen. De fractie steunde ook een initiatief voor een hondenuitrenveldje langs het Oegstgeesterkanaal. Het is nu deel van het plan voor Rijnsburg Noord.
hondenveld Waterboslaan

We houden in de gaten hoeveel bomen de gemeente nog over heeft, daar dit aantal de afgelopen jaren gestaag omlaag gaat. Het grote succes is natuurlijk de bloemenmandjes (hanging baskets) wat een GB idee is uit 2010.  

gerelateerde artikelen:
De kiemkracht van GB's groene ideeën
GB’s eerlijke verhaal over groen

 

Financiën
GeldPrullenbak

GB bekritiseerde het college omdat het bij Haven 2 €2,9 miljoen kwijt raakte. Het leidde tot een motie van wantrouwen vanuit de gehele oppositie. Dat was niet nodig geweest als het college de aanbevelingen had opgevolgd van de commissie die het ander fiasco van de Coligny had onderzocht. De fractie stelde ook dat het verschil in investeringen tussen Katwijk aan Zee en de andere kernen te hoog oploopt. De fractie stemde mede daarom tegen extra krediet voor het Andreasplein. Ze ging ook na of de gemeente zorgt dat ieder baasje de hondenbelasting betaalt. (Nee dus.)  

 

 

gerelateerde artikelen:
Sorry is voor GB niet voldoende.
GB: Extra krediet, dat doen we niet

 

Wonen
GB verzette zich tegen de bouwplannen voor de Duinvallei, daar deze niet goed ingelicht waren over de komst van spoedzoekerswoningen. Ook bracht GB de inwoners van Frederiksoord en Rijnsoever in contact over de opknapbeurt van hun wijk, daar dit redelijk moeizaam en traag verliep. Wij zorgden voor een hekje om het milieu eiland in de P. van Saxenstraat.

gerelateerde artikelen:
Toch bouwen in Duinvallei?
GB uitgeput in Frederiksoord
GB wil geen hoogbouw op Zeehosterrein.
Licht in de duisternis
P. van Saxenstraat als erfgoed
Merovingenlaan en Clovislaan?

 

Cultuur
Logo tripodiaWij streden tevergeefs tegen de verkoop van Tripodia. Het word nu verkocht aan een kerkgenootschap. Dat zal zijn eigen regels bepalen voor de verhuur van de zalen.

 

gerelateerde artikelen:
GB: Katwijk wil geen grote centrale bieb
De bieb in de promenade, GB akkoord mits…
Tripodia moet blijven
Moet het Tripodia een kerk worden?

 

Diversen
De fractie zette samen met de CU het college aan tot een betere ondersteuning van de statushouders. Dat is ook van belang voor de inwoners die al jaren in Katwijk wonen. In juni kwam het college daarvoor met een prima nota. GB zette zich ook in voor de verdubbeling van de menskracht voor het Taalhuis die in november afkwam.

gerelateerde artikelen:
parkeertarieven BlogGB bezoekt de Goerie
Ebru Demirdas nieuw burgerraadslid GB
GB in gesprek met....

 

Parkeren
GB probeerde het parkeerbeleid weer “normaal” te maken, zodat op elke dag hetzelfde beleid geldt en dat de verenigingen niet de dupe worden van het knutsel-beleid van dit college

gerelateerde artikelen:
Krampachtig vasthouden aan het parkeerbeleid

 

 

Klik hier om te luisteren naar het RTV interview over dit stuk door René Slootwegnaar het RTV interview over dit stuk door René Slootweg